Mistborn, του Brandon Sanderson | Fantasy Series #4

Mistborn 2015-06-27 at 18.09.08Ο κόσμος φαίνεται να φτάνει στο τέλος του. Στάχτη πέφτει από τον ουρανό. Tο βράδυ, τα πάντα καλύπτονται από απόκοσμη ομίχλη, ενώ η μέρα φωτίζεται από έναν ασθενικό, κόκκινο ήλιο. Με την εικόνα αυτού του μελαγχολικού αλλά και επιβλητικού κόσμου, μας εισάγει ο Brandon Sanderson στην σειρά Mistborn.
Στα τρία μέρη της τριλογίας (“The Final Empire”, “The Well of Ascension” και “The Hero of Ages”) ακολουθούμε την πρωταγωνίστρια Vin, καθώς αυτή μεταμορφώνεται από χαμίνι σε ηρωίδα, εμπλέκεται σε μια εξέγερση εναντίον ενός καταπιεστικού μονάρχη και να μαθαίνει τα μυστικά της μαγείας των μετάλλων. Το ενδιαφέρον κομμάτι του Mistborn όμως δεν βρίσκεται εκεί—ή τουλάχιστον όχι μόνο εκεί.
Ο Brandon Sanderson ανήκει στη νέα γενιά συγγραφέων του fantasy, που προσπαθούν συνειδητά να σπάσουν τα κλισέ του είδους. Σε αντίθεση όμως με τον Joe Ambercombie (τον οποίο είδαμε σε προηγούμενο Fantasy Series), ο οποίος αρκέστηκε στο να “πειράξει” τα αρχέτυπα των χαρακτήρων, ο συγγραφέας του Mistborn πειραματίζεται με την ίδια τη δομή της επικής ιστορίας, η οποία αναπαράγεται ξανά και ξανά με μικρές διαφοροποιήσεις: Νεαρός ήρωας ανακαλύπτει πως έχει υπερφυσικές δυνάμεις και, μαζί με τον μέντορά του, ξεκινά το ταξίδι του για να αλλάξει τον κόσμο. Ο Sanderson ξέρει πολύ καλά ότι έχουμε ξανακούσει αυτή την ιστορία. Ξέρει πως έχουμε συγκεκριμένες προσδοκίες για το πώς πρέπει να εξελιχθούν τα γεγονότα και σκοπεύει να παίξει με αυτές τις προσδοκίες από την αρχή μέχρι το τέλος της τριλογίας του.
Στα αρνητικά, ο Sanderson είναι επιρρεπής σε ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα του fantasy, το οποίο είναι μάλλον και η χειρότερη κληρονομιά που άφησε, άθελά του, στο είδος ο Tolkien: Πάρα, μα πάρα πολλές σελίδες. Δυστυχώς, δεν προσφέρονται όλες οι ιστορίες για να γεμίσουν τρεις τόμους εφτακοσίων σελίδων και το Mistborn θα μπορούσε να επωφεληθεί απίστευτα αν αφηγούνταν την δική του λίγο πιο σύντομα.
Μετά την ολοκλήρωση της αρχικής τριλογίας, ο Sanderson κάνει ένα άλμα στον χρόνο με το sequel “The Alloy of Law”, στο οποίο ο κόσμος βρίσκεται πλέον στα μέσα μιας Βιομηχανικής Επανάστασης. Αυτή η δεύτερη φάση στη σειρά θα περιλαμβάνει συνολικά τέσσερα βιβλία που πρόκειται να ολοκληρωθούν μέσα στα επόμενα χρόνια, ενώ υπάρχουν σχέδια και για μία ακόμη τριλογία, η οποία θα διαδραματίζεται στο ακόμη πιο μακρινό μέλλον.
Γενικότερα, ο κόσμος του Mistborn, φαίνεται να έχει αρκετό μέλλον ακόμη και οι χαρακτήρες, ο κόσμος του και η έξυπνα δομημένη ιστορία του είναι αρκετά καλοί λόγοι για να τον επισκεφθείτε.

Θάνος Φιλάνης

 

Διαβάστε το Fantasy Series #3

Διαβάστε το Fantasy Series #5

About The Author

Θάνος Φιλάνης

Ο Θάνος διαβάζει ό,τι πέσει στα χέρια του, προτείνει στους φίλους του περίεργες ταινίες που δεν έχουν ξανακούσει και γράφει με ενθουσιασμό αυτάρεσκα κειμενάκια με θέμα τον εαυτό του. Geek μέχρι το κόκαλο—αν και σπάνια θα τον ακούσεις να το παραδέχεται—είναι γνωστός για την χρήση φράσεων όπως “το βιβλίο ήταν καλύτερο” και “τι, δεν ήξερες ότι είναι βασισμένο σε κόμικ;” Όταν δεν γράφει άρθρα και βιντεάκια για το SpoilerAlert, προσπαθεί να τελειώσει τη σχολή του και φαντασιώνεται το όνομά του σε εξώφυλλα βιβλίων.

  • Αγαπημένη ταινία: Αρνείται να απαντήσει ξεκάθαρα, αλλά το Contact και το Fight Club είναι πολύ ψηλά στη λίστα του.
  • Αγαπημένος Συγγραφέας: Κατά καιρούς περνάει από “φάσεις”, αλλά (για να μιλήσουμε με όρους Sex and the City) o Mr Big του είναι ο Neil Gaiman.
  •  Παιδικός Ήρωας: Όταν ήταν μικρός, του άλλαξε τη ζωή ένα βιβλίο για τον μύθο του Βασιλιά Αρθούρου. Ναι, είναι geek, το ξεκαθαρίσαμε αυτό.
  • Αγαπημένο Ζώο: Πλατύποδας (Ornithorhynchus anatinus). Είναι πάπια; Είναι κάστορας; Ποιος ξέρει; Όπως και να ‘χει είναι cool.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments