Οι φίλοι μου έκαναν παιδί: Τι δώρο να πάρω;

Βιβλίο! Σκέψου κι αλλιώς: Ρούχα; Παιχνίδια; Θα τους πάρουν όλοι.
Άσε που 0-3. Είναι λίγες οι επιλογές παιχνιδιών.

Άρα, βιβλία!

Υπάρχουν πάνινα, που θα βρεις σε καταστήματα με παιχνίδια, με βρεφικά είδη και λίγα σε βιβλιοπωλεία. Τα πάνινα συνοψίζουν ό,τι χρειάζεται ένα παιδί λίγων μηνών, ένα σχέδιο ξεκάθαρο ανά σελίδα, χρώματα, μέρη που ανοιγοκλείνουν για τη λεπτή κινητικότητα και διαφορετικές υφές.

Πάμε όμως και στα χάρτινα βιβλία με χοντρές σελίδες, που θα αξιοποιηθούν αλλιώς σε κάθε ηλικιακή φάση του μωρού. Όλες οι εκδόσεις έχουν τέτοια βιβλία. Ορισμένα έχουν θέμα π.χ. Χρώματα, τα ζώα της φάρμας, καθημερινότητα, ή εχουν έναν ήρωα που τον βλέπουμε σε διάφορες “περιπέτειες” , π.χ. διάστημα, άθλημα κλπ.

Προσοχή: Οι προτεινόμενες ηλικίες από τους εκδοτικούς οίκους δεν είναι νόμος, κάλλιστα μπορεί να λειτουργήσει ωραία σ ένα παιδί 4 μηνών ένα βιβλίο που ο εκδοτικός οίκος το προτείνει για 2 ετών. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και κάθε βιβλίο έχει να κάνει με το πώς θα το παρουσιάσεις σε κάθε ηλικία.

Ας δούμε μερικά:

Σειρά: Παίζω κρυφτό!

Πού είναι η κύρια Πάπια;

Συγγραφέας/ Εικονογράφος: Ingela P. Arrhenius
Εκδόσεις: Ίκαρος

Σχέδιο ξεκάθαρο, συγκεκριμένα στοιχεία ανά σελίδα,  φόντο καθαρό, κρυμμένα ζωάκια για εξάσκηση λεπτής κινητικότητας, διαφορετική υφή καθώς τα ζωάκια κρύβονται με πολύχρωμα  κομμάτια τσόχας και με μικρό  καθρεφτάκι ό,τι πρέπει για να παρατηρήσει τη όψη του το μωρό, κάτι που βρίσκει εξαιρετικά ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχει ιστορία, αλλά ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο αναζήτησης ενός διαφορετικού  ζώου κάθε φορά. Αγαπάμε την απλότητα και την επανάληψη και… το «κούκου τσα»!

Σειρά: Ιστορίες από το δάσος με τις βελανιδίες

Οι κάλτσες του κυρίου Αλεπουδίνου

Συγγραφέας: Donaldson Julia

Εικονογράφος: Alex Scheffler

Εκδόσεις: Πατάκη

Ξεχωριστό δίδυμο δημιουργών, θα το συναντήσεις μπροστά σου πολλές φορές. Έχουν δημιουργήσει βιβλία που έχουν ξετρελάνει τα παιδιά σε πολλες χώρες! Ελάχιστα πιο πυκνή εικονογράφηση σε σχέση με το προηγούμενο βιβλίο. Εδώ υπάρχει ιστορία, μέρη χάρτινα -αυτή τη φορά- που ανοιγοκλείνουν και ρίμα στο κείμενο.

Πολύ προσεγμένη έκδοση, με αρκετά χοντρές σελίδες και άκρες στρογγυλεμένες.

Ανυπομονώ να δω και τα άλλα βιβλία της σειράς. (update: είδα το «Το λαγουδάκι θέλει να κοιμηθεί» τέλειο και έχει και τους υπόλοιπους χαρακτήρες της σειράς μέσα! Εξαιρετική ιδέα…, ό,τι πρέπει για παιχνίδι με το παιδί.)

Την ομοιοκαταληξία μην την φοβάσαι, ούτε να την σνομπάρεις, κάνει κι αυτή τη δουλειά της και τα παιδιά την απολαμβάνουν

Πριτς!  και Το δόντι

 

Συγγραφέας / εικονογράφος: Patricelli Leslie

Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη

Δυο βιβλία με χιούμορ, χαρούμενα, πολύ χρώμα,  με απλό και άμεσο τρόπο λένε αυτό που θέλουν στο παιδί. Οι σελίδες δεν είναι τόσο χοντρές όσο στα προηγούμενα βιβλία. Είναι χαρτονένιες λεπτές σελίδες που τις γυρίζει εύκολα ένα παιδί 7-8+ μηνών (ανάλογα πότε κατακτά το κάθε παιδί αυτή την κίνηση: να γυρίζει σελίδες)
Όμως και πιο πριν σίγουρα θα απασχολήσουν ευχάριστα ένα μωρό. (Φαντάσου παιδί 5 μηνών με το που βλέπει αυτά τα δυο βιβλία χαμογελάει πριν καν του τα διαβάσουν. Τα αναγνωρίζει και τα έχει ήδη ξεχωρίσει!)

Σειρά: Διαβάζω και διασκεδάζω

Στο αγρόκτημα

Συγγραφέας/ Εικονογράφος: Yu-hsuan Huang

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Ένα βιβλίο με λίγο πιο πυκνή εικονογράφηση από τον κύριο Αλεπουδίνο. Έχει χοντρές σελίδες και πολλά κινούμενα μέρη που απαιτούν διαφορετικές κινήσεις κάθε φορά, άρα σούπερ εξάσκηση για τη λεπτή κινητικότητα το μωρού! Επιπλέον έχει μια “σχετική ιστορία”, ομοιοκαταληξία και θέμα: τα ζώα της φάρμας.

Σειρά: Ο μικρός μου Αίσωπος

Τζίτζικας κι  μέρμηγκας

Συγγραφέας: Αίσωπος

Εικονογράφος: Γκουτζουρή Άννα

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Πολύ ωραία και σύντομη αφήγηση αυτού του μύθου,ν με ομοιοκαταληξία και όμορφη εικονογράφηση, κινούμενα μερη και χοντρές σελίδες.

Χάρηκα πολύ,  γιατί δεν είχα βρει ως τώρα βιβλίο με τους μύθους του Αισώπου που να με ενθουσιάζει!

 

 

Σσσσ! Έχουμε σχέδιο
Χάθηκα
Ωχ, όχι Τζώρτζ
Καληνύχτα σε όλους

Συγγραφέας /Εικονογράφος: Chris Haughton

Εκδόσεις: Κόκκινο

Τέσσερα μοναδικά  βιβλία από τον ίδιο δημιουργό, με χιούμορ και απλό τρόπο θίγουν θέματα δύσκολα! Όλα τους είναι διαφορετικά και ιδιαίτερα παιδικά  βιβλία σε σχέση με αυτά που έχουμε συνηθίσει!!!  Συνδυάζοντάς τα με ένα κειμενάκι που είναι στο τέλος των βιβλίων, τα κάνει ενδιαφέροντα και για παιδί 6ης Δημοτικού και πάνω!!! Π.χ. Έχουν λεπτές σκληρές χαρτονένιες σελίδες που δεν σκίζονται και μπορεί ένα παιδί 7-8+ μηνών να τις γυρίσει πιο εύκολα απ’ ότι τις πολύ χοντρές, με εξαίρεση το “Καληνύχτα σε όλους” που είναι μεγαλύτερο σε διαστάσεις από τ’ άλλα και έχει λεπτές σελίδες.

(τα δίνω στην μικρή μου ένα ένα και βλέπω ότι κολλάει και ζητάει συνέχεια να τις τα διαβάζουμε και γελάει στα εξώφυλλα, όπως έχει κάνει με το Πριτς και Το Δόντι)

Σειρά: Ο Αρκουδάκος

Συγγραφέας/ Εικονογράφος: Benji Davies

Εκδόσεις: Ίκαρος

Είναι πολύ δημοφιλής σειρά και έχει αρκετά βιβλία στη σειρά. Χοντρές σελίδες, σχετικά  πυκνή εικονογράφηση, με ήρωα και κινούμενα μέρη. (Benji Davies, σημείωσε…) (θα τα πρότεινα από 4-5 μηνών και πάνω, όπως και τα προηγούμενα)

Αν οι φίλοι σου έχουν τα προηγούμενα, ρίξε μια ματιά στα βιβλία του Eric Carle από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

Τώρα έχεις μια ιδέα για το τι κυκλοφορεί. Συνδύασε με τα στοιχεία που ξέρεις για τους φίλους σου, ώστε να επιλέξεις το κατάλληλο βιβλίο για το παιδι τους!

Υ.Γ.:1. Προτίμησε το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σου

Υ.Γ.:2. Το πιθανότερο αυτά τα βιβλία με τα κινούμενα μέρη να ξεχαρβαλωθούν, γιατί το παιδί μαθαίνει και θέλει να τραβήξει τα πάνταααα! Όλα καλά… πέτυχαν τον σκοπό τους!

About The Author

Ιωάννα Είμαι βιβλιοθηκονόμος και φρέσκια μαμά και είμαι καλά (?!).
Διαβάζω κυρίως παιδικά βιβλία μαζί με παιδιά και χωρίς.
Ό,τι αρέσει στα παιδιά ή σε μένα και στα παιδιά τρέχω να το φωνάξω σ’ όσους περισσότερους μπορώ!
1,2 ... 1,2 με ακούτε;
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments