Minamata (2020): O Johnny Depp σε μια σημαντική αληθινή ιστορία! (Άποψη No Spoilers)

Το Minamata πρόκειται για μια ταινία που δυστυχώς δεν ακούστηκε πουθενά, αλλά καλείται να σηκώσει ένα μεγάλο βάρος, καθώς πραγματεύεται ένα πολύ σημαντικό αληθινό γεγονός που ελάχιστοι γνωρίζουμε. Ο λόγος για την περιβαλλοντική καταστροφή της πόλης Minamata της Ιαπωνίας, όπου ένα εργοστάσιο μόλυνε επί χρόνια το νερό της περιοχής, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι που το χρησιμοποιούσαν να υποστούν πολλές άσχημες παρενέργειες, όπως παραμορφώσεις, παράλυση, ακόμα και θάνατο. Άλλος ένας λόγος για να τσεκάρεις το Minamata είναι φυσικά ο πρωταγωνιστής Johnny Depp!

Ο Depp υποδύεται τον W. Eugene Smith, έναν διάσημο φωτογράφο που βρίσκεται πλέον στη δύση της καριέρας του και πάσχει από κατάθλιψη και αλκοολισμό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί πλέον να συνεργαστεί με κανέναν. Όλα όμως θα αλλάξουν για αυτόν, όταν τον προσεγγίσει η Aileen (Minami) και τον παρακαλέσει να ταξιδέψει μαζί της στην Ιαπωνία και να φωτογραφίσει τις παρενέργειες της νόσου Minamata, με σκοπό να τις δημοσιεύσει και να σταματήσει η μόλυνση από το εργοστάσιο.

minamata

Ξεκινώντας τo Minamata είχα την εντύπωση πως θα δω άλλη μια ταινιάρα τύπου Dark Waters (2019), το οποίο με είχε συγκλονίσει για το σημαντικό θέμα που έθιγε και δεν γνώριζα. Παρόμοια το Minamata παρόλο που έχει όλα εκείνα τα στοιχεία για να μπορέσει να γίνει μια μεγαλειώδης ταινία, δυστυχώς καταφεύγει σε πολλά κλισέ και ξεφεύγει κάπως από την πλοκή της, με αποτέλεσμα να παραμένει στη μετριότητα. Η ταινία προσπαθεί να μοιράσει το χρόνο προβολής στην ιστορία της υπόθεσης Minamata, αλλά και στον ίδιο τον Eugene. Η έλλειψη όμως ισορροπίας των δύο αυτών θεματικών καθιστά την ταινία βαρετή και αδύναμη σε σημεία, ειδικά όταν βλέπουμε πολλές φορές παρόμοιες σκηνές με τον Depp να πίνει και γενικά να κάνει τα δικά του. Επίσης, υπάρχουν κάποιες καταστάσεις στην ταινία που γίνονται κάπως βεβιασμένα, με αποτέλεσμα να μην πείθουν τον θεατή.

minamata

Το Minamata παρόλο που έχει συγκλονιστική φωτογραφία και τρομερή μουσική, δυστυχώς χάνει αρκετά σε δυναμισμό. Παρόλο που υπάρχουν κάποιες πολύ δυνατές σκηνές, δεν είναι αρκετές για να καταφέρουν να δημιουργήσουν κάποιο ισχυρό συναίσθημα στον θεατή, ενώ υπάρχουν κάποιες άλλες που θα μπορούσαν να σκηνοθετηθούν με καλύτερο τρόπο και να δώσουν μεγαλύτερη ένταση στην ταινία.

Στα θετικά βρίσκεται ο ίδιος ο Depp, ο οποίος κουβαλάει την ταινία και παρόλο που για άλλη μια φορά παίζει μια εκδοχή του εαυτού, δίνει μια σημαντική και ώριμη ερμηνεία για την καριέρα του και γενικά αποδεικνύει πως είναι ένας ηθοποιός που μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα πράγματα από αυτά που τον έχουμε συνηθίσει. Η Minami επίσης παίζει αρκετά ικανοποιητικά παρόλο που δεν της έδωσαν ένα σεναριακά ολοκληρωμένο χαρακτήρα, ενώ οι Bill Nighy και Hiroyuki Sanada είναι δύο ηθοποιοί που είναι ευχάριστο να τους βλέπεις ανεξάρτητα το χρόνο προβολής.

minamata

Σε γενικές γραμμές πιστεύω πως το Minamata είναι μια ταινία που ενώ έχει όλα προσόντα, δυστυχώς δεν καταφέρνει να αποτυπώσει στο έπακρο το σημαντικό θέμα που θέλει να θίξει. Παρόλα αυτά, μόνο που κυκλοφορεί μια ταινία για μια ιστορία που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι κάτι σημαντικό από μόνο του και αν δεν γνωρίζεις κάτι για την υπόθεση αυτήν, τότε σίγουρα αξίζει να της ρίξεις μια ματιά!

About The Author

Παναγιώτης Λειβαδάρος
Τα πρωινά μπορεί να οργανώνει τις εκατοντάδες εργασίες που μπορεί να έχει ένα γραφείο, τα βράδια όμως φορά τη σούπερ μάσκα του και...
...όχι δεν βγαίνει στους δρόμους να καταπολεμήσει το έγκλημα, αλλά το λιώνει στις ταινίες και σειρές.
Από μικρός είχα μεγάλη αγάπη για τον κινηματογράφο και το μεγαλύτερό μου πάθος είναι να μιλάω για αυτόν. Θεωρώ πως στην τέχνη γενικά δεν χωρά η αντικειμενικότητα και πως ο καθένας βλέποντας μια ταινία ή σειρά θα εκλάβει διαφορετικά πράγματα. Ο λόγος που αποφάσισα να γράφω δημόσια για το σινεμά είναι να μοιράσω τις απόψεις μου, αλλά και να ακούσω διαφορετικές οπτικές για κάθε ταινία και να δημιουργηθεί μια όμορφη συζήτηση.

  • Αγαπημένη ταινία: V for Vendetta (καλά μαντέψατε!)
  • Αγαπημένος ηθοποιός: Christian Bale
  • Αγαπημένη τηλεοπτική σειρά: House MD
  • Αγαπημένος χαρακτήρας: V
  • Αγαπημένος Υπερήρωας: Batman (είναι σούπερ πλούσιος!)
  • Αγαπημένο βιβλίο: A Song of Ice and Fire
  • Αγαπημένος Οίκος στο Game of Thrones: Lannister
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments