Παιδικά Βιβλία – Part 3

Τα καλά παιδικά βιβλία συνεχίζουν να εκδίδονται στη χώρα μας, είτε μεταφρασμένα από ξένους συγγραφείς, είτε από Έλληνες. Σήμερα σας προτείνω μερικά ακόμα εξαιρετικά βιβλία που ανακάλυψα, για να βρείτε αυτό που ταιριάζει στο παιδί σας.

Πώς να κάνετε έναν ελέφαντα να χορέψει

παιδικά βιβλία βιβλία για παιδιά

Συγγραφείς: Άγγελος Αγγέλου – Έμη Σίνη
Εικονογράφος: Σοφία Τουλιάτου
Προτεινόμενες ηλικίες*: από 3 ετών
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
 .
Ένα βιβλίο που μας μιλάει για το κατά πόσο το μέγεθος είναι η πραγματική πηγή δύναμης ή  η αυτοπεποίθησή μας είναι αυτή που θα μας κάνει να παλέψουμε για αυτό που θέλουμε.
Το επαναλαμβανόμενο μοτίβο των λόγων του μικρού ποντικού είναι ένα αστείο σημείο για τα παιδιά, που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να πάρουν κι εκείνα ενεργό μέρος στην αφήγηση και να εξασκήσουν τη μνήμη τους.
.
Η αξιαγάπητη εικονογράφηση των ζώων είναι ένα από τα πολλά ατού αυτού του βιβλίου!
.

Η Βιβλιοθηκάριος της Βασόρας

παιδικά βιβλία βιβλία για παιδιά

Συγγραφέας: Jeanette Winter
Εικονογράφος: Jeanette Winter
Προτεινόμενες ηλικίες*: από 6 ετών
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
  .

Με απλή, αλλά πολύχρωμη εικονογράφηση και μικρό, περιεκτικό κείμενο, το βιβλίο αυτό περιγράφει τις προσπάθειες της Αλία Μοχάμεντ Μπέικερ να σώσει χιλιάδες βιβλία από τη βιβλιοθήκη στην οποία δούλευε. Μέσα από την αληθινή αυτή ιστορία, τα παιδιά μαθαίνουν για τον πόλεμο στο Ιράκ, που κατέστρεψε τις πόλεις και τις ζωές των ανθρώπων.

Πολύ σημαντικό βιβλίο, που αποτελεί αφετηρία για να μιλήσουμε με τα παιδιά για διαφορετικές χώρες, θρησκείες και έθιμα, μαθαίνοντας παράλληλα για τη φρίκη του πολέμου, που είναι κοινή για όλους.

.
 

Τι είδε ο Ντεγκά

παιδικά βιβλία βιβλία για παιδιά

Συγγραφέας: Samantha Friedman
Εικονογράφος:
Cristina Pieropan
Προτεινόμενες ηλικίες*: 3-6 ετών
Εκδόσεις: Μέλισσα

Η εξιστόρηση της καθημερινής ζωής του σπουδαίου ζωγράφου Εντγκάρ Ντεγκά και πώς επηρέασε τα έργα του, κάνει τα παιδιά να νιώσουν ότι οι καλλιτέχνες είναι απλοί άνθρωποι και η τέχνη είναι κάτι που μπορούν να κάνουν και τα ίδια.

Το βιβλίο δημιουργήθηκε για τη νέα παιδική σειρά βιβλίων του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoMA) με σκοπό να γνωρίσουν και να εκτιμήσουν τα παιδιά την τέχνη.

Από τις εκδόσεις Μέλισσα μπορείτε να βρείτε και παιδικά βιβλία αφιερωμένα σε άλλους καλλιτέχνες, όπως “Ο Κήπος Του Ματίς”, “Το Μήλο Του Μαγκρίτ” και “Γιαγιόι Κουσάμα – Από Εδώ Μέχρι Το Άπειρο”.

.

Η Θάλασσα είδε

παιδικά βιβλία βιβλία για παιδιά

Συγγραφέας: Tom Percival
Εικονογράφος: Tom Percival
Προτεινόμενες ηλικίες*: από 3 ετών
Εκδόσεις: Ίκαρος
  .

Μια γλυκόπικρη ιστορία για ένα κορίτσι που χάνει το αγαπημένο της αρκουδάκι στην ακρογιαλιά. Η θάλασσα αποφασίζει να της το φέρει πίσω και έτσι ξεκινάει ένα πολύχρονο ταξίδι μέσα από ωκεανούς, λίμνες και ποτάμια και με τη βοήθεια φαλαινών, δελφινιών και ψαριών, ώσπου τελικά, χρόνια μετά, το αρκουδάκι φτάνει στα χέρια της παλιάς του ιδιοκτήτριας και την κάνει ευτυχισμένη, κι ας έχει πια γεράσει.

Μοναδική εικονογράφηση, η οποία έγινε από το συγγραφέα μέσω μιας πρωτότυπης δράσης και συνδύασε τη δική του εικονογράφηση με στοιχεία από κλασικούς πίνακες.

 .

Ένα φως για τη νύχτα

παιδικά βιβλία βιβλία για παιδιά

Συγγραφέας: Marie Voigt
Εικονογράφος: Ben Mantle
Προτεινόμενες ηλικίες*: από 3 ετών
Εκδόσεις: Ίκαρος
  .
Η Μπέτυ παίρνει τον Κόσμο μαζί της σε μια περιπέτεια, με σκοπό να τον βοηθήσει να μη φοβάται πια το σκοτάδι. Μαζί βλέπουν πανέμορφες εικόνες και τελικά μαθαίνουν παρέα να ξεπερνούν τους φόβους τους.
 .

Η εντυπωσιακή εικονογράφηση είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία αυτού του παραμυθιού.

.

Τα χέρια δε χτυπάνε, τα χέρια αγαπάνε

παιδικά βιβλία βιβλία για παιδιά

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο
Εικονογράφος: Μαρία Κουτσανοπούλου
Προτεινόμενες ηλικίες*: από 3 ετών
Εκδόσεις: Βάρφη
  .

Γραμμένο από τους μαθητές του Νηπιαγωγείου Παλαιοκάστρου και τη δασκάλα τους και με πολύχρωμες εικόνες των δύο πρωταγωνιστών-χεριών, μας διδάσκει ότι τα χέρια που ζητούν την προσοχή χτυπώντας, χρειάζονται την αγάπη για να μάθουν να μη χτυπάνε. Το κείμενο είναι μικρό και απλό και προσφέρεται για πολλή περαιτέρω συζήτηση με τα παιδιά. Μπορούν να κατασκευάσουν τα δικά τους χρωματιστά χέρια και να γράψουν τις δικές τους ιδέες για το πόσα καλά μπορεί να κάνει ένα χέρι.

.

Δώσ’ μου το χέρι σου

παιδικά βιβλία βιβλία για παιδιά

Συγγραφέας: Γιολάντα Τσορώνη-Γεωργιάδη
Εικονογράφος: Φωτεινή Τίκκου
Προτεινόμενες ηλικίες*: 4-8 ετών
Εκδόσεις: Σαββάλας
.
Μια αρκούδα και μια αλεπού αποφασίζουν να αγωνιστούν σε αγώνα δρόμου, με έπαθλο το μέλι που βρήκαν. Δεν το θέλουν όμως για τους εαυτούς τους, το θέλουν για να ταΐσουν τα μικρά τους. Κι ενώ από την αρχή είναι ανταγωνιστικές μεταξύ τους, όταν η αλεπού σκοντάφτει λίγο πριν περάσει πρώτη τη γραμμή τερματισμού, η αρκούδα της δίνει το χέρι της για να σηκωθεί και μαζί περνούν το τέρμα και αποφασίζουν να μοιραστούν το μέλι.
.
Η εικονογράφηση είναι εντυπωσιακά πολύχρωμη και η ιστορία ενθουσιάζει τα παιδιά και παράλληλα τους περνάει ξεκάθαρα μηνύματα συνεργασίας.
.
 
Στο τέλος περιλαμβάνει πολλές προτάσεις δραστηριοτήτων για γονείς και εκπαιδευτικούς.

.

Η Τζάκι και η φασολιά – Μια ιστορία για γιγάντιους φόβους

παιδικά βιβλία βιβλία για παιδιά

Συγγραφέας: Susan D. Sweet – Brenda S. Miles
Εικονογράφος: Valeria Docampo
Προτεινόμενες ηλικίες*: 3-6 ετών
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
.

Μια κλινική παιδοψυχολόγος, και μια παιδιατρική νευροψυχολόγος υπογράφουν αυτό το βιβλίο, που μιλάει για το φόβο του διαφορετικού.

Χρησιμοποιώντας τα βασικά στοιχεία του γνωστού παραμυθιού, αλλά αλλάζοντας το φύλο του πρωταγωνιστή και πολλά στοιχεία της ιστορίας, δημιουργούν μια όμορφη και διδακτική ιστορία για την υπερπροστασία, το άγχος και τη γνωριμία με κάτι που μας φοβίζει επειδή είναι άγνωστο.

Στο τέλος θα βρείτε επίσης ένα χρήσιμο παράρτημα σχετικά με το θέμα του φόβου και του άγχους στα παιδιά.

.

———————————

*Προτεινόμενες ηλικίες: το πότε μπορεί ένα παιδί να απολαύσει, να κατανοήσει και να αντλήσει κάποια ευχαρίστηση ή κάποιο μάθημα από ένα βιβλίο, εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες (ερεθίσματα, εμπειρίες, ωριμότητα κ.α.) και όχι αποκλειστικά από την ηλικία του.

About The Author

spirou Η spirou είναι δασκάλα και αγαπάει τα βιβλία, τις ταινίες και τις κατασκευές. Τα βιβλία του Stephen King είναι το μεγάλο της πάθος. Μαζί με τον Γιώργο δημιούργησαν το SpoilerAlert.gr για να διοχετεύσουν την αγάπη τους για το μοντάζ. Είναι υπεύθυνη για την εκπομπή Βιβλιοσκώληκες, μοντάρει διάφορα βίντεο, γράφει άρθρα και ανανεώνει το instagram της σελίδας.
  • Αγαπημένη ταινία: The Matrix
  • Αγαπημένος συγγραφέας: Stephen King, Jane Austen
  • Παιδικός ήρωας: Πήτερ Παν
  • Αγαπημένο ζώο: σκύλος
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments