Pig (2021): Review

Ο Nicolas Cage μας υπενθυμίζει το υποκριτικό ταλέντο του και την σημασία της απώλειας στην ζωή μέσω ενός γουρουνιού

Ένας κυνηγός τρούφας (Ρόμπιν) ζει ολομόναχος σε ένα ερημικό δάσος του Όρεγκον με μοναδική παρέα το αγαπημένο του γουρούνι. Η ζωή τους κυλά ήρεμα, οι δυο τους συνυπάρχουν αρμονικά στην απομόνωση της φύσης και η μόνη επαφή με τον έξω κόσμο είναι ο αγοραστής της τρούφας που έρχεται σ’ αυτόν κάθε Πέμπτη με αντάλλαγμα τα προϊόντα και ό,τι άλλο χρειάζεται ο ίδιος για την καλύβα του. Ωστόσο, η γαλήνη τους θα ταραχτεί όταν κάποιοι άγνωστοι θα εισβάλουν στην καλύβα κατά την διάρκεια μιας νύχτας και θα απαγάγουν το γουρούνι, γεγονός που θα αναγκάσει τον Ρόμπιν να επιστρέψει στην πόλη του Πόρτλαντ, αναζητώντας τον υπεύθυνο και το αγαπημένο του γουρουνάκι, ξυπνώντας του αναμνήσεις από το παρελθόν.

Αν αυτή η υπόθεση σας φαίνεται ενδιαφέρουσα, βάλτε στην εξίσωση και τον Nicolas Cage στον πρωταγωνιστικό ρόλο και τότε το αποτέλεσμα είναι εγγυημένο. Σε αντίθεση με τα όσα ακούγονται τα τελευταία χρόνια περί παρακμής και ιδιάζουσας παρουσίας γενικότερα, ο Cage επιστρατεύει το αποδεδειγμένα μέσα στον χρόνο υποκριτικό ταλέντο του δίνοντας μορφή στον χαρακτήρα του Ρόμπιν μέσα από μια μεστή και σεμνή ερμηνεία χωρίς έντονες εκφράσεις ή εκρήξεις που είχαν στιγματίσει το παίξιμο του παλαιότερα. Εδώ, το πρόσωπο του είναι ήρεμο, το βλέμμα του διαχέει τον πόνο που έχει μέσα του και η όψη του ρακένδυτου που έχει – βρώμικα ρούχα, ατημέλητα μαλλιά και μούσια –  με το αργό και βαρύ βήμα του δεν παραπέμπει καθόλου στο ένδοξο λαμπερό παρελθόν.

Παρά το γεγονός ότι η πλοκή θυμίζει σε αρκετούς John Wick, το Pig δεν είναι άλλη μια εκδικητική/βίαιη ταινία, αλλά ένα δράμα/θρίλερ που πραγματεύεται την απώλεια, με τον χαρακτήρα του Ρόμπιν να αναζητά με αυτοθυσία, χρησιμοποιώντας τους γνωστούς του στην πόλη, το γουρούνι του, επιθυμώντας απλά την επιστροφή τους στο δάσος και την ήρεμη ζωή στην καλύβα μακριά απ’ όλους. Ξεκάθαρα και ο πρωταγωνιστής κουβαλά μια προσωπική τραγωδία που τον οδήγησε στην ασκητική ζωή στην άγρια φύση, ενώ κατά την εξέλιξη της ιστορίας θα φανερωθεί ότι και ο συμπρωταγωνιστής μαζί με τον ανταγωνιστή τους έχουν στιγματιστεί και αυτοί από το δράμα του παρελθόντος τους.

Οι τρεις αυτοί χαρακτήρες, που στέκονται ως τραγικές φιγούρες καθώς οδεύουμε προς το τέλος της αναζήτησης, θα λυγίσουν μπροστά στο βάρος που κουβαλούν, αποκαλύπτοντας ο καθένας την ιστορία του και τα προσωπικά κίνητρα που ωθούσαν τις πράξεις που τους οδήγησαν ως αυτό το σημείο. Η ανατροπή στο τέλος θα κορυφώσει το δράμα, ωστόσο ο Ρόμπιν παρότι πληγωμένος, σωματικά και ψυχικά, θα αποδεχτεί την μοίρα του και θα επιστρέψει στην καλύβα του στο δάσος, όντας μόνος αυτή την φορά.

Ο  Michael Sarnoski στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο θα κερδίσει τις εντυπώσεις με το έργο που παρουσιάζει (συνυπογράφει και το σενάριο), μπαίνοντας δυναμικά στον χώρο, τοποθετώντας διακριτικά την κάμερα του και στήνοντας τις σκηνές του με τέτοιο τρόπο, ώστε να τονίζεται το δράμα και η συναισθηματική κατάσταση και όχι η δράση. Μεγάλο ατού σε αυτό το ξεκίνημα η ύπαρξη του Nicolas Cage στο πλευρό του στον ρόλο του πρωταγωνιστή, ο οποίος ως κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας κρατά το τιμόνι και την οδηγεί αριστουργηματικά από την αρχή μέχρι το φινάλε της.

Όπως διαβάζουμε η ταινία γυρίστηκε σε μόλις 20 μέρες λόγω του χαμηλού μπάτζετ, που ανάγκασε τους ηθοποιούς να είναι από την αρχή έτοιμοι για τις σκηνές τους, καθώς δεν υπήρχε ούτε χρόνος, ούτε χρήμα για επαναλαμβανόμενες λήψεις.

Χαρακτηριστικό, μάλιστα, είναι ότι δεν χρησιμοποιήσαν κάποιο εκπαιδευμένο γουρούνι, αλλά προπόνησαν ένα μέσα σε τρεις μέρες για να καλύψουν τις ανάγκες τους για τα πλάνα που βρίσκονταν μέσα και αυτό. Επιπλέον στοιχείο του έργου είναι ότι χωρίζεται σε τρία μέρη που τιτλοφορούνται από ονόματα πιάτων και μαγειρικών συνταγών, ενώ δεν λείπουν και οι σκηνές μαγειρικής με την παρουσίαση εντυπωσιακών πιάτων.

Εν κατακλείδι, το Pig είναι μια ταινία για την απώλεια, που σε κεντρίζει από την αρχή της ιστορίας, ακολουθώντας τους ήρωες σε όλη την διαδρομή τους, από τον πόνο και το δράμα μέχρι την λύτρωση και την κάθαρση τους. Τεράστιο συν ότι παρακολουθούμε ξανά το υποκριτικό ταλέντο του Nicolas Cage ο οποίος αποφάσισε να παίξει και να αποδείξει ξανά τις ικανότητες του ώστε να παρουσιάσει ένα ρεαλιστικό χαρακτήρα ήρωα.

About The Author

Χρήστος Ιωάννου

Σπούδασε δημοσιογραφία και η αγάπη του για τις τέχνες τον ώθησε να γράφει κείμενα για ταινίες, σειρές και βιβλία. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κινηματογράφου, σεναρίου και δημιουργικής γραφής και ένα διήγημα του έχει συμπεριληφθεί σε έντυπη συλλογή. Όνειρο του να γίνει μια μέρα καλλιτέχνης (με ό,τι και αν συνεπάγεται αυτό). Το μότο του προς το παρόν είναι «αν δεν το κάνεις, γράψε γι’ αυτό».

  • Αγαπημένες ταινίες: Ό,τι περιλαμβάνει Ταραντίνο, Χίτσκοκ και άλλες πολλές
  • Αγαπημένες τηλεοπτικές σειρές: Breaking Bad
  • Αγαπημένος Συγγραφέας: Jo Nesbo
  • Παιδικός ήρωας: Πολλοί και διάφοροι, του άρεσε να τους υποδύεται όλο τον χρόνο
  • Αγαπημένο ζώο: Τα πάντα (όποιος κατάλαβε το λογοπαίγνιο, ειλικρινά συγγνώμη)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments