The Books of Abarat, του Clive Barker | Fantasy Series #6

The Books of Abarat , του Clive Barker

Η Candy είναι μια έφηβη που ζει μια απογοητευτική ζωή σε μια μικρή πόλη της Minnesota. Όλα όμως αλλάζουν όταν βρίσκει το πέρασμα για το Abarat, ένα εξωπραγματικό αρχιπέλαγος, όπου κάθε νησί αντιστοιχεί σε μία ώρα της ημέρας.

Μέχρι εδώ, έχουμε ένα τυπικό premise που θα μπορούσε να ανήκει σε οποιαδήποτε σειρά Young Adult βιβλίων φαντασίας. Η διαφορά έγκειται στο ότι, πίσω από τα βιβλία του Abarat, βρίσκεται το πανέμορφα διεστραμμένο μυαλό του Clive Barker.

Με το όνομά του να έχει συνδεθεί με δημιουργήματα όπως οι σαδιστικοί δαίμονες του Hellraiser, ο Barker θα ήταν λογικά ο τελευταίος άνθρωπος του οποίου τα βιβλία θα προωθούσε ένας εκδότης σε νεανικό κοινό. Η συνταγή όμως πέτυχε και το αποτέλεσμα είναι ένα σκοτεινό παραμύθι για όλες τις ηλικίες, γεμάτο με εξωπραγματικά τοπία και πλάσματα.

Ωστόσο, η αδυναμία του Barker να διαχειριστεί μια πλοκή μεγάλης έκτασης, φαίνεται αρκετά στο Abarat, όπως και στα περισσότερα fantasy εγχειρήματα του συγγραφέα (Imajica, Weaveworld). Παρόλο που εντάσσονται σε μια μεγαλύτερη και αρκετά ενδιαφέρουσα πλοκή, τα βιβλία της σειράς καταλήγουν συχνά να μοιάζουν με tour ανάμεσα στα νησιά του αρχιπελάγους, με τον συγγραφέα να προσπαθεί απλώς να κάνει επίδειξη του κόσμου του.

Ακόμη κι έτσι όμως, η αχαλίνωτη φαντασία του Barker κάνει το Books of Abarat μία μοναδική αναγνωστική εμπειρία που δύσκολα βρίσκει κανείς αλλού.

Στα ελληνικά, τα δύο πρώτα βιβλία της σειράς έχουν μεταφερθεί από τις εκδόσεις Κέδρος, στην—κομματάκι ακριβή—σκληρόδετη έκδοση, η οποία όμως περιλαμβάνει και πανέμορφη εικονογράφηση, επίσης δια χειρός Barker.

Η σειρά περιλαμβάνει μέχρι στιγμής τρία βιβλία (“Abarat”, “Days of Magic, Nights of War” και “Absolute Midnight”), ενώ εκκρεμούν ακόμη δύο, με το τέταρτο (“Kry Rising”), να είναι προγραμματισμένο για κυκλοφορία κάποια στιγμή μέσα στον επόμενο χρόνο.

Θάνος Φιλάνης

Διαβάστε το Fantasy Series #5

Διαβάστε το Fantasy Series #7

About The Author

Θάνος Φιλάνης

Ο Θάνος διαβάζει ό,τι πέσει στα χέρια του, προτείνει στους φίλους του περίεργες ταινίες που δεν έχουν ξανακούσει και γράφει με ενθουσιασμό αυτάρεσκα κειμενάκια με θέμα τον εαυτό του. Geek μέχρι το κόκαλο—αν και σπάνια θα τον ακούσεις να το παραδέχεται—είναι γνωστός για την χρήση φράσεων όπως “το βιβλίο ήταν καλύτερο” και “τι, δεν ήξερες ότι είναι βασισμένο σε κόμικ;” Όταν δεν γράφει άρθρα και βιντεάκια για το SpoilerAlert, προσπαθεί να τελειώσει τη σχολή του και φαντασιώνεται το όνομά του σε εξώφυλλα βιβλίων.

  • Αγαπημένη ταινία: Αρνείται να απαντήσει ξεκάθαρα, αλλά το Contact και το Fight Club είναι πολύ ψηλά στη λίστα του.
  • Αγαπημένος Συγγραφέας: Κατά καιρούς περνάει από “φάσεις”, αλλά (για να μιλήσουμε με όρους Sex and the City) o Mr Big του είναι ο Neil Gaiman.
  •  Παιδικός Ήρωας: Όταν ήταν μικρός, του άλλαξε τη ζωή ένα βιβλίο για τον μύθο του Βασιλιά Αρθούρου. Ναι, είναι geek, το ξεκαθαρίσαμε αυτό.
  • Αγαπημένο Ζώο: Πλατύποδας (Ornithorhynchus anatinus). Είναι πάπια; Είναι κάστορας; Ποιος ξέρει; Όπως και να ‘χει είναι cool.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments