6 Βιβλία με επιδημίες χειρότερες από ότι ο Κορονοϊός

Μέσα στον πανικό που διασπείρουν τα κανάλια σχετικά με τον κορονοϊό, αναπολήσαμε βιβλία με ιστορίες για πραγματικά φονικές και τρομακτικές επιδημίες που σάρωσαν τον κόσμο και αφάνισαν τον πολιτισμό μας. Σας τα παρουσιάζουμε και προτείνουμε να τα διαβάσετε, αν είστε αρκετά τολμηροί.

“Το Κοράκι” του Stephen King

Μια πανδημία εξαπλώνεται στους ανθρώπους (και κάποια ζώα) και σκοτώνει, με τον πλέον βασανιστικό -και ομολογουμένως αηδιαστικό- τρόπο, το 99,4 % του παγκόσμιου πληθυσμού μέσα σε λίγες εβδομάδες. Από εκεί κι έπειτα, οι επιζήσαντες προσπαθούν να ξαναχτίσουν μια κοινωνία, αλλά ανακαλύπτουν ότι θα πρέπει να πολεμήσουν ενάντια σε έναν σκοτεινό εχθρό.

Το Κοράκι είναι μια από τις πιο γνωστές και επιτυχημένες δυστοπίες σχετικές με το τέλος του κόσμου εξαιτίας ενός ιού. Έχει μεταφερθεί στη μικρή οθόνη αλλά και σε κόμικς με τίτλο “The Stand“, ενώ αναμένεται και νέα μίνι σειρά βασισμένη στο βιβλίο.

 

Σταθμός Έντεκα” της Emily St. John Mandel

Αυτό το καλογραμμένο, πρόσφατο βιβλίο, περιγράφει την εξάπλωση μιας επιδημίας, η οποία μοιάζει με μια θανατηφόρα γρίπη που εξαπλώνεται ραγδαία. Τα πρώτα 10 χρόνια μετά από την κατάρρευση του πολιτισμού, ξεσπά μια απίστευτη βία. Οι άνθρωποι που καταφέρνουν να επιζήσουν κι από αυτή, δημιουργούν μικρά χωριά και συνεχίζουν τη ζωή τους, χωρίς ρεύμα και τις ανέσεις που υπήρχαν πριν την επιδημία. Εμείς ακολουθούμε την πρωταγωνίστρια, που ανήκει σε μια ομάδα περιπλανώμενων μουσικών που αγωνίζονται να μη χάσουν την ανθρωπιά τους.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι θα μεταφερθεί σε μίνι σειρά 10 επεισοδίων.

“Το Τέλος Κάθε Δυστυχίας” (διήγημα από τη συλλογή “Εφιάλτες και Ονειρότοποι”) του Stephen King

Δύο πανέξυπνα αδέρφια, κουρασμένα από την αγριότητα της σύγχρονης κοινωνίας, ανακαλύπτουν μια πηγή με νερό, που όταν το πίνουν οι άνθρωποι, γίνονται φιλήσυχοι και ευγενικοί. Καταστρώνουν ένα σχέδιο ώστε να καταναλώσουν όλοι στον πλανήτη αυτό το θαυματουργό νερό. Όταν όμως ανακαλύπτουν τις παρενέργειες που έχει αυτό, είναι αργά και μένει μόνο μια λύση…

Αυτό το σοκαριστικό διήγημα ήταν μια από τις ιστορίες που έγινε και επεισόδιο στη μίνι σειρά “Nightmares & Dreamscapes: From the Stories of Stephen King”.

(Έχει εκδοθεί επίσης με τον τίτλο “Πώς τελείωσε όλο το μπάχαλο” από την ομώνυμη συλλογή διηγημάτων)

 

Περί τυφλότητος” του José Saramago

Εδώ παρακολουθούμε από το ξέσπασμά της μια διαφορετική επιδημία: μια επιδημία τύφλωσης. Η κυβέρνηση βάζει σε καραντίνα τους πρώτους ασθενείς, αλλά τελικά δεν αποφεύγουν την ολική εξάπλωση της επιδημίας. Καθώς όλοι τυφλώνονται, οι άνθρωποι χάνουν τα χαρακτηριστικά που τους κάνουν πολιτισμένα όντα. Γίνονται αγρίμια και τη θέση της λογικής παίρνει το ένστικτο. Η πείνα, η βρώμα και ο φόβος επικρατούν.

Ένα σπουδαίο βιβλίο από έναν σπουδαίο συγγραφέα.

Έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο στην ταινία του 2007 “Blindness“. Επίσης ο Γερμανός συνθέτης Anno Schreier συνέθεσε μια όπερα βασισμένη στο μυθιστόρημα, με τίτλο “Die Stadt der Blinden“.

 

Τριλογία “MaddAddam” της Margaret Atwood

Στην τριλογία “MaddAddam”, παρακολουθούμε έναν κόσμο όπου η κλιματική αλλαγή και η “διαφθορά” των ανθρώπων οδηγεί έναν σπουδαίο επιστήμονα στο να δημιουργήσει έναν ιό που θα εξοντώσει τον μοναδικό υπαίτιο του προβλήματος: το ανθρώπινο είδος. Μια ομάδα από επιζήσαντες προσπαθεί να ξαναφτιάξει μια κοινωνία, να μάθει τον παραδοσιακό τρόπο να ζει σε αρμονία με το περιβάλλον και να προστατευτεί από ομάδες πλιατσικολόγων.

Μια διασκεδαστική τριλογία με σημαντικά μηνύματα σχετικά με το περιβάλλον, που δυστυχώς ατύχησε με τη μετάφραση στα ελληνικά, αλλά αξίζει να διαβαστεί παρόλα αυτά.

 

“Νυχτερινό κύμα” (διήγημα στη συλλογή “Νυχτερινή βάρδια”) του Stephen King

Δύο ζευγάρια εφήβων βρίσκονται σε μια ακτή της έρημης Αμερικής, σε έναν κόσμο όπου έχει πεθάνει από τον ιό Α6. Μην γνωρίζοντας αν θα επιζήσουν οι ίδιοι ή αν θα είναι από τους τελευταίους νεκρούς της επιδημίας, περνούν το χρόνο τους γυρνώντας άσκοπα στην άδεια πόλη κι εμείς διαβάζουμε την ιστορία από τη μεριά ενός από τους πρωταγωνιστές.  Μελαγχολικό, νοσταλγικό και σύντομο.

(Η ιστορία συνδέεται με το βιβλίο “Το Κοράκι”).

 

* Featured Image Background by TextureFabrik

About The Author

spirou Η spirou είναι δασκάλα και αγαπάει τα βιβλία, τις ταινίες και τις κατασκευές. Τα βιβλία του Stephen King είναι το μεγάλο της πάθος. Μαζί με τον Γιώργο δημιούργησαν το SpoilerAlert.gr για να διοχετεύσουν την αγάπη τους για το μοντάζ. Είναι υπεύθυνη για την εκπομπή Βιβλιοσκώληκες, μοντάρει διάφορα βίντεο, γράφει άρθρα και ανανεώνει το instagram της σελίδας.
  • Αγαπημένη ταινία: The Matrix
  • Αγαπημένος συγγραφέας: Stephen King, Jane Austen
  • Παιδικός ήρωας: Πήτερ Παν
  • Αγαπημένο ζώο: σκύλος
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments