Mortal Kombat (2021): Ξύλο μέχρι τελικής πτώσης αλλά μέχρι εκεί! (Κριτική No Spoilers)

Σίγουρα το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς για την ταινία Mortal Kombat του 1995 είναι φυσικά το εκπληκτικό soundtrack, που μας έκανε όλους να μπιστάμε σαν παρδαλά κατσίκια. Το πρώτο Mortal Kombat παρόλο που είναι μια ταινία με αρκετά προβλήματα, όλοι συμφωνούμε πως είναι μια άκρως διασκεδαστική περιπέτεια, που τουλάχιστον στην πρώτη προβολή μας έκανε να περάσουμε καλά. 26 χρόνια αργότερα και εν έτη 2021, έρχεται στις οθόνες μας το r-rated reboot του πασίγνωστου video game, το οποίο έρχεται να παρουσιάσει περισσότερη βία και αμέτρητα fatalities. Καταφέρνει όμως να ξεπεράσει τον προκάτοχό του;

mortal-Kombat-central

Ο αθλητής του MMA Cole Young (Lewis Tan) θα ανακαλύψει πως το μυστηριώδες σημάδι που έχει εκ γενετής στο σώμα του, είναι ένα σύμβολο που τον κάνει εκλεκτό πολεμιστή που θα προστατέψει τη Γη ενάντια στο κακό. Ο Cole μαζί με άλλους μαχητές με το ίδιο σύμβολο, θα μαζευτούν υπό την ηγεσία του θεού Raiden (Tadanobu Asano) και θα κληθούν να πάρουν μέρος σε ένα τουρνουά ξύλου μέχρι τελικής πτώσεως, για να αποτρέψουν τον πολέμαρχο Shang Tsung (Chin Han) να εισβάλει στον κόσμο.
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Το Mortal Kombat του 2021 απευθύνεται μόνο σε όσους έχουν μια ιδέα για το video game. Η ταινία το μόνο που έχει να παρουσιάσει είναι δράση, ξύλο, βία και όπως είπαμε παραπάνω αμέτρητες σκληρές σκηνές, κάτι που άλλωστε είναι και η φύση του video game. Και αυτό το κάνει πάρα πολύ καλά, καθώς γενικά όσοι έχετε παίξει το παιχνίδι θα αναγνωρίσετε πολλές κινήσεις παιχτών και τα χαρακτηριστικά fatalities τους, κάτι που σίγουρα θα ευχαριστήσει και τους πιο σκληροπυρηνικούς οπαδούς. Η δράση και οι χορογραφίες είναι εντυπωσιακές και φαίνεται πως τους έχουν δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, ενώ η ταινία πραγματικά εκμεταλλεύεται στο έπακρο το γεγονός ότι είναι r-rated.

mortal-Kombat-central

Παρόλα αυτά, το Mortal Kombat είναι μια ταινία που δεν έχει καμία απολύτως όρεξη να μπει στη διαδικασία να εμβαθύνει στην πλοκή και να σου εξηγήσει γενικότερα κάποια πράγματα όσον αφορά το lore του παιχνιδιού. Γενικά αν κάποιος δεν έχει την παραμικρή ιδέα για το τι εστί Mortal Kombat, τότε σίγουρα δεν θα καταλάβει τι βλέπει. Η ταινία έχει πάρα πολύ γρήγορους ρυθμούς και γενικά δεν εμβαθύνει σε χαρακτήρες και ιστορία, πόσο μάλλον παίρνει ως δεδομένο ότι ο θεατής γνωρίζει για το τι συμβαίνει στον κόσμο του Mortal Kombat και θέλει συνεχώς να πηγαίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται από τη μία σκηνή μάχης στην επόμενη. Και οκ το καταλαβαίνω πως οι περισσότεροι θα μείνετε ευχαριστημένοι από αυτό, αλλά εγώ προσωπικά θα ήθελα και το κάτι παραπάνω.

mortal-Kombat-central

Όσον αφορά τις ερμηνείες εδώ δεν έχω να πω πολλά, καθώς όλοι οι ηθοποιοί έχουν επιλεχθεί κυρίως με βάση το σωματότυπο τους παρά τις υποκριτικές τους ικανότητες. Όλες οι ερμηνείες μου φάνηκαν αρκετά μέτριες, με εξαιρέσεις φυσικά τους Hiroyuki Sanada (Scorpion) και Joe Taslim (Sub-Zero), που φαίνεται να προσπαθούν έστω και λίγο. Γενικά θεωρώ πως αν η ταινία επικεντρωνόταν μόνο σε αυτούς τους δύο και ιδιαίτερα στον Sanada, που ο άνθρωπος είναι θρύλος των πολεμικών τεχνών και θα έπρεπε να είχε μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα, θα είχαμε μια πολύ πιο ενδιαφέρουσα ταινία. Από την άλλη έχουμε ως πρωταγωνιστή τον Lewis Tan, όπου ο χαρακτήρας του δεν έχει κανένα απολύτως ενδιαφέρον και γενικά προσφέρει μια μετριότατη ερμηνεία.

mortal-Kombat-central

Σε γενικές γραμμές το Mortal Kombat του 2021 είναι σίγουρα μια άκρως διασκεδαστική ταινία που θα ευχαριστήσει τους περισσότερους φαν του παιχνιδιού. Προσωπικά, δεν έχω παίξει ποτέ το video game και η αλήθεια είναι πως δεν περίμενα να δω κάτι παραπάνω πέρα από βία και αίμα, αν και είχα στο πίσω μέρος του μυαλού μου ότι ίσως τολμούσαν να το πάνε ένα βήμα παραπέρα. Ίσως σε κάποιο πιθανό sequel!

About The Author

Παναγιώτης Λειβαδάρος
Τα πρωινά μπορεί να οργανώνει τις εκατοντάδες εργασίες που μπορεί να έχει ένα γραφείο, τα βράδια όμως φορά τη σούπερ μάσκα του και...
...όχι δεν βγαίνει στους δρόμους να καταπολεμήσει το έγκλημα, αλλά το λιώνει στις ταινίες και σειρές.
Από μικρός είχα μεγάλη αγάπη για τον κινηματογράφο και το μεγαλύτερό μου πάθος είναι να μιλάω για αυτόν. Θεωρώ πως στην τέχνη γενικά δεν χωρά η αντικειμενικότητα και πως ο καθένας βλέποντας μια ταινία ή σειρά θα εκλάβει διαφορετικά πράγματα. Ο λόγος που αποφάσισα να γράφω δημόσια για το σινεμά είναι να μοιράσω τις απόψεις μου, αλλά και να ακούσω διαφορετικές οπτικές για κάθε ταινία και να δημιουργηθεί μια όμορφη συζήτηση.

  • Αγαπημένη ταινία: V for Vendetta (καλά μαντέψατε!)
  • Αγαπημένος ηθοποιός: Christian Bale
  • Αγαπημένη τηλεοπτική σειρά: House MD
  • Αγαπημένος χαρακτήρας: V
  • Αγαπημένος Υπερήρωας: Batman (είναι σούπερ πλούσιος!)
  • Αγαπημένο βιβλίο: A Song of Ice and Fire
  • Αγαπημένος Οίκος στο Game of Thrones: Lannister
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments